Immár negyedik éve, hogy az Ördögtérgye Egyesület és Néptáncegyüttes megszervezte Kolozsvár, Kolozs megye néptánctalálkozóját. A rendezvény egyetlen különleges tájegységet állított középpontjába: a ma is élő, autentikus népi kultúrával rendelkező Küküllő mentét. E tájegység táncaival, muzsikájával és énekeivel találkozhattunk a néptánctalálkozó programjai során. Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes tagjai 2005 óta rendszeresen eljárnak Haranglábra és környékére, Küküllő mente talán leggazdagabb táncos hagyományokkal rendelkező szegletébe. A helyiekkel ismeretségek, barátságok alaklultak, az együttes tagjai így sajátították el és szerették meg a falu archaikus énekeit, haranglábi mulatságokon közvetlenül a falusiaktól tanulták meg a táncokat. Többször ellátogattunk a Haranglábtól három kilométerre fekvő Szászcsávásra is, ahol a cigánysoron, otthon kerestük fel a csávási cigányzenészeket, sok felejthetetlen, hajnalig tartó mulatozás emlékét gyűjtve be. Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes a IV. Kolozsvári Néptánctalálkozó gálaműsorának nyitószámába - haranglábi páros táncok - ezeknek a tapasztalatoknak a hangulatát sűrítette bele. Küküllő mente felfedezésében sokat segített Tőkés Lóránt, frissen végzett unitárius pap jelenléte, aki 2006-ban aktív Ördögtérgyésként kifejezetten Haranglábra kérte lelkészi kihelyezését, azóta ott szolgál. Tőkés Lóránt a falu fiataljaiból – akiknek nagyszülei sok esetben néprajzi gyűjtéseken szerepelnek – helyi néptánccsoportot is szervezett.

A IV. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó november 24-én, gyermekfoglalkozásokkal indult. A hagyományos kézműves foglalkozásokra épülő játszóházba több, mint száz gyermek érkezett a Diákművelődési Ház előterébe. Számos kézügyesség- és kreativitás fejlesztő népi mesterség állt a kicsik rendelkezésére: nemezelés, csuhézás, körmönfonás, szövés, gyertyaöntés és kötélverés. A kézműves foglalkozások alatt a Sóvirág zenekar muzsikált, majd gyermektáncház kezdődött Kiss Zsolt irányításával. A délutáni program felnőtt táncoktatással indult 16 órakor, a megcélzott tájegység – Küküllő mente – táncanyagaiból. Haranglábi páros táncokat Tőkés Lóránt és táncos párja, forrói román táncokat pedig Tamás Levente és párja oktatott az összegyűlt 35-40 tanulni vágyó számára.

Este hét órakor vette kezdetét az Ünnepi Gálaműsorunk, amelyre több, mint ezer ember volt kíváncsi. A teltház előtt zajló műsorszámokba Küküllő mente csodálatosan gazdag népi kultúráját sűrítettük össze. Az amatőr néptánccsoportok e tájegységből táplálkozó koreográfiái mellett elhoztuk a közönségnek azt a mintegy negyven falusi adatközlőt, akik még szüleiktől, nagyszüleiktől örökölték a táncot és a népdalokat. Küküllő menti összeállításokkal fellépett a kolozsvári Zurboló-, Szarkaláb- és a házigazda Ördögtérgye Néptáncegyüttes. Színpadon bemutatkoztak Küküllő mente (Kutasföld és Vízmellék) legjobb adatközlő táncosai. Désfalváról, Felsőkápolnáról, Haranglábról, Kislászlóról, Küküllődombóról, Magyarsülyéről, Magyarszentbenedekről, Szászcsávásról, és Szásznagyvesszősről érkeztek adatközlők. Az est különleges vendége a Szászcsávási Cigyázenekar volt, akik zenekari számuk mellett végigmuzsikálták az adatközlők nagy tapsot kiváltó fellépését. A Gálaműsor második felében a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes a világot bejárt szászcsávási népzenész-nemzedékek történetét mesélte el Csávási Ballada című műsorával.

A Gálaműsor közönsége majdnem teles létszámban részt vett az este kilenckor kezdődő táncházban. Egy fedél alatt mulatott reggelig hivatásos-, amatőr- és adatközlő táncos és zenész, Erdély minden szegletéből. A Szászcsávási-, a Háromszék-, a Sóvirág-, és a Külü zenekarok kitartóan állták a táncosok ostromlását, még hajnali öt órakor is többszázan mulattak a Diákművelődési Ház nagytarmében a szűnni nem akaró muzsikára.