November 21-én a Diákházban!
Belépőjegyek a Kolozsvári Magyar Színház jegypénztárában vásárolhatóak! Jegyinformáció és helyfoglalás: 0741 186 589

 

Minden eddiginél bővebb programmal és egy egyedülálló koncerttel jelentkezik a tíz éves születésnapját ünneplő Ördögtérgye Néptáncegyüttes! Az esti gálaműsorban fellép a budapesti KALYI JAG! A teljes felállású zenekar (8 személy) autentikus cigány muzsikájával és tánccal több kontinensen nagy sikerrel szerepelt, a cigányfolklór egyik legnagyobb multú együttese látogat el Kolozsvárra. Itt lesz Kallós Zoltán és Lengyel "Türei" László, konferál a Duna TV által is díjazott Érsek Csaba. A gála keretében Feketetó – a feketetói vásár táncban és énekben című műsorát mutatja be az Ördögtérgye Néptáncegyüttes. Hagyományőrző táncosok is jönnek, fellép a Zurboló, a Szarkaláb, a Kaláka és a szegedi Cuháré néptáncegyüttes. Színpadra lép az Ördögtérgye népdalénekese, Demeter Panni is.

A délelőtt a családoké, gyermekeké: kézműves műhely, játszóház, gyermektáncház és gyermekelőadás is lesz: a Maros Művészegyüttes Mátyás király álruhái című mesejátékát adja elő. Délután felnőtt táncoktatással, a Kriza János Néprajzi Társaság könyvbemutatóival, nemezkiállítással folytatódik a program. Este Kolozsvár legnagyobb táncházába várunk minden táncolni vágyót!

„Úgy állítottuk össze a programot, hogy ne csak néptáncosok találkozzanak néptáncosokkal. Reméljük hogy a fesztivál mindenkinek, a legkülönbözőbb érdeklődésű emberek számára is vonzó lesz. Szeretnénk mindenki számára hozzáférhetővé tenni a népzenét és néptáncot, a táncolás örömét. Minőségi programokkal igyekszünk hozzájárulni a város magyar művelődési életéhez. A középiskolástól a nyugdíjasig minden korosztályra számítunk, kedvezményes jegyeket is tartogatunk számukra.” – üzeni Stanik Bence, az egyesület elnöke.

A VI. Kolozsvári Népzene és Néptánctalálkozó programja

2009. november 21. szombat:

10,00: Játszóház és táncház gyermekeknek, kisgyermekes családoknak. Nemezelés, rongybaba készítés, körmönfonás, gyöngyfűzés, csuhézás.

13,00: Maros Művészegyüttes - Mátyás király álruhái (mesejáték). Gyermekelőadás mindenkinek!
14,00: Néprajzi egyetemi jegyzetek. Gazda Klára, Szikszai Mária, Keszeg Vilmos, Pozsony Ferenc. A Kriza János Néprajzi Társaság rendhagyó, zenés-táncos könyvbemutatója.
15,00: Nemezkiállítás és vásár. Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes tíz éve. Az Ördögtérgyések kiállítása tíz év nemezterméséből.
15,45: "Falu szélén, táncház mélyén..."- Henics Tamás fotóművész kiállítása.
16,00: Táncoktatás mindenkinek. Szilágysági és Dél-alföldi táncok tanítása kezdőknek és haladóknak.
19,00: Gálaelőadás. Fellépnek a kolozsvári Szarkaláb és Zurboló, a szamosújvári Kaláka és a szegedi Cuháré néptáncegyüttesek, Demeter Panni, Lengyel Türei László és Kallós Zoltán, továbbá adatközlő énekesek és táncosok Haranglábról, Feketelakról, Melegföldvárról, Györgyfalváról, Szucságból és Gorbóról.

Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes bemutatja Feketetó-a feketetói vásár táncban és énekben c. műsorát.

Az est vendége a Kalyi Jag cigányfolklór- együttes.
22,00: Hajnalig tartó ünnepi Táncház tanítással, mindenkinek! Közreműködnek a Heveder, a Harmadik és a Serege zenekarok, valamint az Ördögtérgyével az elmúlt tíz évben együtt mulató zenészbarátok szabadcsapata!

Jegyek: elővételben - Nyitrai Ágnes 0741-186589, illetve a Kolozsvári Állami Magyar Színház jegypénztárában (naponta: 10,00 – 13,00 és 16,30 – 18,30);

helyszínen (Diákház, Béke tér 1-3) a Találkozó napján.

Gyermekfoglalkozás - 5 lej
Gyermekfoglalkozás+Maros Művészegyüttes előadása - 10 lej
Gálaelőadás: diák- és nyugdíjas jegy - 15 lej
felnőttjegy - 20 lej