A félárva szegény pásztorlegény nem tud elegendő adót fizetni, így a bíró és a hajdúk elveszik egyetlen jószágát, a bárányát. Mivel semmije sem marad, vándorbotra jut. Szomorúan útnak indul, találkozik cigányokkal, lakodalmasokkal, mindig előveszi kopott furulyáját, hogy az előcsalogatott dallamokkal talpalávalót szolgáltathasson. Egyszer, egyik éjszaka furcsa álmot lát, egy sámán siet a segítségére, hogy szorult helyzetében kisegítse, furulyáját varázserővel ruházza fel. Ha megszólal, aki hallja, menten táncra perdül, így hazatérhet, hogy visszaszerezze a – jövedelmet nem, de a megélhetését biztosító – jószágát.

 

Sokan emlékeznek a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes több mint egy évtizede bemutatott nagysikerű mesejátékára, A csodálatos furulyára, amelyet most egészen másképp, de újra megelevenítenek a népi együttes táncosai.

A Konsza Samu népmesegyűjtése nyomán ismertté vált kedves történet a mindenkit táncra késztető csodálatos furulyáról most újragondolva, más rendezésben és koreográfiában fogalmazódik meg. Budaházi Attila, a Csíki Játékszín dramaturgja vállalkozott a karakterek megformálására, a tér rendezésére, azaz a történet színpadi kibontására.