Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes

Az „Ördögtérgye” a népi díszítőművészetben gyakran előforduló motívum, melyet a gyimesi emberek ezen a néven ismernek és használnak mind tojásíráskor, mind pedig textíliák díszítésekor. Ám ez a minta a Föld különböző pontjain egymástól függetlenül is megjelent, mivel ez egy olyan ősi díszítőelem, mely az életet adó napnak a jelképe. A motívum jelentése – a megújuló élet, az újjászületés – hűen tükrözi együttesünk státuszát is, ugyanis az Ördögtérgye néptáncegyüttes tagjai többnyire Kolozsváron tanuló diákok, egyetemisták, akik időről időre szinte teljesen kicserélődnek. Vagyis gyakran újjászületünk, de mindvégig igyekszünk megtartani azt a derűt és életfelfogást, ami elődeinkre annyira jellemző volt.

Együttesünk 1999-ben alakult Both József és Both Zsuzsa Népművészet Ifjú Mesterei címmel kitüntetett táncos-koreográfusok vezetésével. 2004 áprilisától egyesületként is jelen vagyunk a magyar kultúréletben. Utánpótlás csoportunkkal együtt az Ördögtérgye Néptáncegyüttes mintegy 60-70 állandó tagot mondhat magáénak.

Nem célunk versenytáncosokat nevelni. A megmérettetést nem ezen a téren keressük. Sokkal inkább örülünk a hazai, apró, de hagyományőrző falvakban elért sikereknek és fontosnak tartjuk a szórványban élő magyarsághoz is elvinni és értékként felmutatni saját kultúrtermékeit.
Repertoárunkban mezőségi, szilágysági, kalotaszegi, Maros menti, bihari, Küküllő menti, felcsíki, és gyimesi táncokból összeállított koreográfiák találhatók, de szívesen mulatunk más tájegységek zenéjére is.